U trendu

Beč za prekid pristupnih pregovora Turske s EU

Turski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc ocenio je danas da turski referendum o ustavnim reformama treba Evropsku uniju da navede da bude iskrena i prekine turske pregovore o pristupanju Uniji.

„Posle turskog referenduma ne možemo jednostavno da se vratimo redovnim poslovima. Treba biti iskren kada se radi o odnosima Turska/EU“, napisao je austrijski šef diplomatije u tviter poruci.

„Treba da prekinemo pregovore o pristupanju EU i umesto toga da radimo na uspostavljanju sporazuma o susedstvu sa Turskom“, dodao je on.

Kurc je sinoć izjavio da su rezultati turskog referenduma ostavili sliku „podeljene zemlje“.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u nedelju je pobedio sa malom prednošću od 51,4 odsto glasova na referendumu o ustavnoj reformi koja će znatno povećati njegova ovlašćenja kao predsednika države. Opozicija osporava rezultate referenduma.

Erdogan je sinoć nagovestio i mogućnost organizovanja novog referenduma, ovog puta o ponovnom uvodjenju smrtne kazne, što je crvena linija za Brisel.

Nemački šef diplomatije već je više puta ranije pozivao na prekid pristupnih pregovora EU sa Turskom.

Odnosi Turske i EU zategnuti su zbog represije koja je u Turskoj usledila posle propalog puča u julu. Austrija je postala predvodnica tvrdog stava prema Turskoj.

Njihovi odnosi takodje su se pogoršali u završnici kampanje pred referendum, kada više evropskih zemalja nisu dozvolile turskim zvaničnicima da vode kampanju medju turskom dijasporom u njihovim gradovima, zbog čega ih je Erdogan optužio da sprovode „nacističku praksu“.

Turski pregovori o pristupanju EU su na mrtvoj tački već godinama, ali nijedna strana ih zvanično nije prekinula.

Erdogan je rekao ranije da će kandidatura Turske u EU biti „na stolu“ posle referenduma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar