U trendu

Bećirović kandidat opozicije za člana Predsednistva BiH

SARAJEVO – Denis Bećirović, potpredsednik SDP-a, zvanično je danas potvrđen kao kandidat opozicije za člana Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

On je zajednički kandidat „trojke“ koju čine SDP, Narod i pravda i Naša stranka, ali i šire opozicije, preneo je portal Klix.ba.

Ovo je potvrđeno na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu.

On će nastupiti kao zajednički kandidat tri stranke, a podršku će mu, kako je dogovoreno, pružiti i Narodni evropski savez BiH (NES) i Savez za bolju budućnost BiH.

Kako je rečeno na današnjem predstavljanju, njega će podržati ukupno sedam stranaka.

Iz „trojke“ su ranije saopštili da će građani prvi put imati priliku da izaberu člana Predsedništva Bosne i Hercegovine koji okuplja, kako su ocenili, nikad snažniji i raznovrsniji blok stranaka, ujedinjenih u želji da građanima i građankama Bosne i Hercegovine donesu promene, stabilnost, nadu i napredak.

Bećirović je bio kandidat SDP-a i na izborima 2018. godine, a zauzeo je drugu poziciju sa 194.688 glasova.

Već sada je jasno da će se ključna borba na ovoj poziciji voditi između Bećirovića i kandidata SDA, verovatno Bakira Izetbegovića, navodi Klix.ba.

Bećirović, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, rođen je 1975. godine u Tuzli i univerzitetski je profesor istorije.

U BiH su za 2. oktobar raspisani opšti izbori, na kojima će se glasati za članove predsedništva BiH, parlamentarnu skupštinu BiH, parlament Federacije BiH, Narodnu skupštinu RS, za Skupštinu Distrikta Brčko i kantonalne skupštine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar