U trendu

Begaj: Ne prihvatam da na KiM bude Republike Srpske

TIRANA – Predsednik Albanije Bajram Begaj izjavio je danas da „ni u kom slučaju, ni pod kojim uslovima, kao predsednik Republike Albanije, ne bi prihvatio da na Kosovu postoji Republika Srpska, kao i da to ne podržava ni SAD.

On se medijima obratio zajedno sa austrijskim kolegom Aleksanderom Van der Belenom, i dodao da veruje da će samouprava u okviru tog sporazuma, uz prava zajednica prema ustavu Kosova, biti pravo rešenje.

Van der Belen je naveo da je dijalog između Beograda i Prištine prioritet i istakao da su oni svesni da bez sporazuma ne mogu da budu deo EU.

„Podržavam ono što je predsednik Begaj rekao. Kao što znate, u stvari je napravljen svojevrsni dogovor, ali bez zvaničnog potpisa učesnika“, rekao je on.

Dodao je da je video izbliza predsednika Srbije Aleksandra Vučića i tadašnjeg predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija u Alpbahu u Austriji, koji su zajedno razgovarali.

„Od tada je postignut veliki pomak jer su razgovarali direktno jedan sa drugim, iako nije bilo konkretnih rezultata, ali su strane razgovarale“, rekao je on.

Prema Van der Belenovim rečima, dijalog između Beograda i Prištine je svakako težak, ali su oni svesni da bez dogovora neće imati budućnost u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar