U trendu

Bela kuća, G7 i G20 o budućim zdravstvenim pretnjama

VAŠINGTON – Drugi Globalni korona virus samit biće održan sledećeg meseca i na njemu će se razgovorati o naporima zemalja za okončanje pandemije i pripreme za buduće zdravstvene pretnje, navodi se u zajedničkom saopštenju Bele kuće, Grupe sedam (G7) i Grupe 20 (G20).

„Pojava i širenje novih sojeva, poput omikrona, pojačala je potrebu za strategijom koja ima za cilj kontrolu korona virusa širom sveta“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Kako navodi britanska agencija, ovo saopštenje je objavljeno zbog povećanog broja slučajeva kovida-19 u delovima Sjedinjenih Država i širom sveta, podstaknutih lako prenosivim sojevima virusa.

Kaže se da će se Drugi samit nadovezati na napore i obaveze preuzete na prvom globalnom samitu u septembru, uključujući vakcinisanje većeg broja ljudi, slanje testova i tretmana najrizičnijoj populaciji i proširenje zaštite na zdravstvene radnike, navodi se u saopštenju.

„Sada se moramo pripremiti za izgradnju, održavanje i finansiranje globalnih kapaciteta koji su nam potrebni, ne samo za nove sojeve, već i za buduće zdravstvene krize,“ dodaje se.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.