U trendu

Belgija čeka odluku Ustavnog suda za razmenu humanitarca za iranskog diplomatu

BRISEL – Belgijski frankofoni mediji izrazili su danas solidarnost sa belgijskim humanitarnim radnikom Olivijem Vandekastelom koji je uhapšen u Iranu 24. februara prošle godine i osuđen na 40 godina zatvora i 74 udarca bičem.

Vandekastel je, prema pisanju belgijskih medija, humanitarac koji je završavao svoju misiju u Iranu kada je uhapšen.

Zvanični Brisel smatra da je Vandekastel uhapšen kako bi Teheran mogao da ucenjuje Belgiju i da traži povratak jednog od svojih diplomata, Asadolaha Asadija, koji je osuđen u Antverpenu 2021. godine pod optužbama za terorizam.

Sudbina Vandekastela zavisi od odluke belgijskog Ustavnog suda, najavljene za februar, pošto najviša sudska vlast u zemlji mora da odluči da li se može primeniti zakon koji dozvoljava razmenu zatvorenika između Belgije i Irana.

Belgijska vlada veruje da postoji legalna mogućnost prebacivanja Asadolaha Asadija u Iran, gde nema sumnje da će biti oslobođen.

Političari traže od belgijske ministarke spoljnih poslova Hadže Lahbib da otputuje u Iran i da razgovara lično s vlastima u Teheranu o slučaju Vandekastela kao i da utvrdi u kakvom je on zdravstvenom stanju.

Prema nedavnom saopštenju UN, humanitarac je oslabio 15 kilograma, pati od zdravstvenih problema i nema pristup lekaru.

Mnoga humanitarna udruženja traže od evropskih vlasti da vode pregovore sa Iranom.

Ministarka je odgovorila da je deset puta pozvala iranskog ambasadora u Belgiji na razgovor a njen kabinet je saopštio da se čini sve što je moguće za oslobođenje taoca.

Više desetina političara iz skoro svih partija u Belgiji su zatražili od EU da se angažuje u slučaju Vandekastela, a navode
da EU ima legitimitet da to uradi s obzirom na hitnu finansijsku pomoć koju šalje iranskom narodu.

U 2020 godini i u 2021 godini Belgija je poslala 31 milion evra za humanitarne programe u Iranu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.