U trendu

Belgija izrucila Pjetra Šalju optuzenog za zlocine u Kukešu

HAG – Bivši pripadnik OVK Pjetr Šalja (Pjeter Shala) izručen je juče Hagu iz Belgije gde je 16. marta uhapšen po nalogu Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.
Sudija za prethodni postupak Nikola Giju potvrdio je optužnicu protiv Šalje 12. juna 2020. godine, a njena redigovana verzija je po nalogu sudije iz razloga bezbednosti objavljena večeras u skladu sa Pravilima tog suda.

U potvrđenoj optužnici navodi se da se Šalja tereti po raznim oblicima individualne krivične odgovornosti za ratne zločine proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva koji su izvršeni u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu i u vezi sa tim sukobom.

Krivična dela za koja je optužen Šalja, učinjena su između otprilike 17. maja 1999. i 5. juna 1999. nad licima zatvorenim u Kukešu u Albaniji, u fabrici metala koju je, prema optužnici, koristila tzv. Oslobodilačka vojska Kosova, saopštio je sud u Hagu.

Inače, zločini u Kukešu po komandnoj odgoovrnosti na teret se stavljaju u drugoj optižnici šefovima OVK Hašimu Tačiju, Kadruju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

Sud dodaje da će informacije o datumu i vremenu prvog pristupanja sudu Šalje na sednici pred sudijom za prethodni postupak biti objavljene uskoro.

Prvo pristupanje sudu obavlja se na javnoj sednici i može se pratiti preko internet stranice Specijalizovanih veća.

Sud je večeras pozvao Šaljine žrtve za se prijave sudu za formalno dobijanje tog statusa u procesu koji će biti sproveden protiv njega.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar