U trendu

Belgija od jeseni verovatno ponovo uvodi mere protiv kovida

BRISEL, 25. jula ( Tanjug) – Nakon što su vlasti sredinom jula objavile da se Belgija nalazi u sedmom talasu pandemije kovid-19, belgijski virolozi sada upozoravaju da će od 1. septembra verovatrno biti vraćene neke od restriktivnih mera, a na prvom mestu očekuje se ponovna obaveza nošenja zaštitnih maski za lice.

„Ako bi se nova varijanta pojavila na jesen, bolje je da budemo spremni. Maske za lice u javnom prevozu bi tada verovatno bile prva mera koju bi vlada mogla ponovo da uvede“, poručio je vodeći belgijski virusolog Mark van Ranst.

Podaci govore da je vrhunac zaraza kovid-19 varijantom BA.5 omikron soja dostigao vrhunac u Belgiji i da su brojevi novozaraženih ponovo počeli da padaju.

Navodi se da su trenutne mere provetravanja ”dovoljne”, ali se ukazuje da bi početkom školske godine i povratkom ljudi sa odmora upravo zaštitne maske mogle biti ponovo potrebne kako bi se zaustavilo brzo širenje virusa.

U Belgiji je do sada protiv kovid-19 potpuno vakcinisano više od 9,09 miliona ljudi, što predstavlja 89 odsto odrasle populacije i 78 odsto ukupne populacije u zemlji, a njih 7,17 miliona primilo je i prvu buster dozu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.