U trendu

Belgija odustala od zahteva za ekstradiciju Italijanki umešanih u Katargejt

BRISEL – Belgija je odustala od zahteva za ekstradiciju Italiji dve žene osumnjičene za umešanost u korupcionaški skandal zbog trgovine uticajem u Evropskom parlamentu, poznatiji kao „Katargejt“, saznaje Rojters iz dva izvora sa direktnim saznanjem o tome.

Marija Dolores Koleoni i Silvija Panceri, supruga i ćerka bivšeg poslanika EU Pjera Antonija Pancerija, za koje briselski tužioci veruju da je jedan od glavnih igrača u navodnoj korupciji, ostaće u kućnom pritvoru u severnoj Italiji.

Izvori su rekli Rojtersu da su belgijske pravosudne vlasti poslale advokatima dokument na francuskom jeziku pod uslovom da optužene pristanu da odu u Belgiju na ispitivanje kada to bude zatraženo.

Antonio Panceri, koji je uhapšen u Briselu u decembru i zajedno sa još troje osumnjičenih, uključujući grčku poslanicu EU Evu Kaili, pristao je da sarađuje sa istražnim organima u zamenu za smanjenu kaznu.

Kaili i drugi osumnjičeni terete se da su primali mito od Katara u pokušaju da utiču na kreiranje politike Evropske unije prema toj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar