U trendu

Belgija: Studentsko bratstvo pred krivičnim sudom

BRISEL – Osamnaest bivših članova elitnog belgijskog univerzitetskog bratstva treba da odgovara pred krivičnim sudom zbog smrti crnog studenta 2018. godine.

Tužioci su saopštili da je u decembru 2018. godine, sada raspušteno belačko flamansko bratstvo Reuzegom, podvrglo studenta Sandu Dia dvodnevnoj inicijaciji i mučenjima, koja je dovela do smrti 20-godišnjaka afričkog porekla, prenosi BBC.

Navodno je bratstvo na Univerzitetu u Luvenu primoravalo studente da piju velike količine alkohola i satima stoje u hladnoj vodi.

Očekuje se da će se osumnjičeni na ovu odluku suda verovatno žaliti.

Današnja odluka o upućivanju slučaja pred krivični sud znači da se oni sada suočavaju sa nekoliko optužbi kao grupa, uključujući ubistvo iz nehata, namernu primenu štetnih supstanci, ponižavajuće postupanje i nemar.

Student inženjerstva Sandu Dia je navodno bio primoran da popije litar džina, proguta riblje ulje i ostavljen je da stoji u zaleđenom poljskom toaletu. Kada je njegovo zdrvstveno stanje počelo da se pogoršava, članovi bratstva su ga odveli u bolnicu u Luven, oko 25 km istočno od Brisela, gde je kasnije umro navodno zbog hipotermije i otkazivanja organa.

Osumnjičeni, kojima preti po nekoliko godina zatvora ako budu proglašeni krivim po optužnici na krivičnom sudu, imaju sada 15 dana da se žale na ovu odluku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.