Belgijska policija upozorena da IS planira napad

Belgijska policija je dobila upozorenje od vladine Antiterorističke obaveštajne agencije da grupa boraca Islamske države planira napade u Belgiji i Francuskoj i da su oni nedavno iz Sirije otputovali za Evropu, otkrio je danas bezbednosni izvor.

Belgijski centar za vanredne situacije, koji je odgovoran za koordinaciju bezbednosnih mera, saopštio je da je upozorenje poslati svim policijskim snagama širom Belgije, ali da se zasad ne planira povećanje stepena bezbednosti u zemlji na maksimum, što bi ukazivalo na neposrednu opasnost od napada, preneo je Rojters.

Belgijski list DH je, citirajući navode iz upozorenja, objavio da je grupa džihadista „napustila Siriju pre oko nedelju i po, kako bi preko Turske i Grčke brodom stigli do Evrope bez pasoša“, pri čemu se ne navodi tačan datum kad su oni krenuli put Evrope.

Taj list je takođe naveo da su među potencijalnim metama tih terorista u Belgiji jedan trgovački centar u Briselu, restorani američkog lanca brze hrane i policija.

Portparol Centra za vanredne situacije Benoa Ramaker je izjavio da su „te vrste potencijalnih meta napada ionako pod zaštitom“ i da „sve ostaje isto kad je reč o bezbednosti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.