U trendu

Belorusija opozvala svog ambasadora u Francuskog

PARIZ – Belorusija je danas opozvala svog ambasadora u Parizu Igora Fesenka nakon što je prethodnog dana francuski ambasador u Minsku Nikola de Lakost napustio Belorusiju, prenosi francuski mediji.

Portparol francuske ambasade u Minsku je potvrdio ambasador Francuske predao kopije svojih akreditiva ministru spoljnih poslova Belorusije Vladimiru Makeiju još u decembru 2020. godine, međutim sve do sada ih nije predao predsedniku te zemlje Aleksandru Lukašenku, preneo je ranije TAS S.

Agencija Rojters je ranije prenela da je ambasadi Francuske u Minsku naloženo da ambasador Lakost napusti Belorusiju što je on i učinio.

U izveštaju se takođe podseća da je francuska ambasada u Belorusiji na svom sajtu objavila da je Lakost u sredu ugostio predstavnike nedavno zabranjene nevladine organizacije Gavari pravdu, među kojima je bio i jedan od osnivača te NVO Andrej Dmitrijev i jedan od kandidata na spornim predsedničkim izborima prošle godine.

Prema pisanju beloruskih medija, ambasador Lakost nikada nije predao svoje akreditive, predsedniku Aleksandru Lukašenku jer Francuska, kao i druge zemlje Evropske unije, nije priznala rezultate predsedničkih izbora održanih u avgustu prošle godine, na kojima je Lukašenku dodeljen šesti mandat.

Reizbor Lukašenka je izazvao masovne proteste bez presedana u Belorusiji koji su trajali nekoliko meseci, a EU je usvojila niz sankcija protiv režima u Minsku zbog nasilnog gušenja građanskih demonstracija, prenosi portal radija Frans Info.

Beloruske vlasti su ugušile građanske proteste, pritvorile stotine protivnika režima i zatvorile desetine medija i nevladinih organizacija, a opozicioni lideri su ili zatvoreni ili prisiljeni na egzil, podseća se u današnjem saopštenju francuskog ministarstva spoljnih poslova.

„Francuska će nastaviti da podržava narod Belorusije i traga za rešenjem krize u toj zemlji“, navodi se u današnjem saopštenju Ke Dorseja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.