Belorusija: Politička kriza prelila se i na Pesmu Evrovizije

MOSKVA – Politička kriza u Belorusiji prelila se na Pesmu Evrovizije ove nedelje, pošto je državna televizija nominovala bend koji je objavio pesme u kojima se izruguju protesti protiv predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Stihovi poput „Naučiću te da prihvatiš autoritet“ izazvali su reakciju opozicionih ličnosti i podstakli pozive da Belorusija bude susdpendovana sa popularnog takmičenja, preneo je Rojters.

Pesma grupe „Galasi ZMesta“ ima 5.800 lajkova i 40.000 hejtova na zvaničnoj JuTjub stranici takmičenja od utorka i više od pola miliona pregleda.

Kritičari smatraju da bi dozvola da se pesma izvede na takmičenju dodatno dala legitimitet nasilnom razbijanju protesta koje je organizovao Lukašenko nakon izbora u avgustu za koje demonstranti tvrde da su namešteni da bi produžili njegovu 27-godišnju vladavinu.

„To je ruganje narodu Belorusije, svemu što se dešava u zemlji“, rekla je pevačica Angelika Agurbaš, koja je 2005. predstavljala Belorusiju na Evroviziji.

„Galasi ZMesta“ što u prevodu znači „Glasovi razuma“ je bend koji otvoreno kritikuje proteste i naziva ih pokušajem uništavanja zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.