U trendu

Belorusija želi da EU prihvati 2.000 migranata

MOSKVA – Belorusija želi da Evropska unija primi 2.000 migranata, a Minsk će još 5.000 drugih migranata poslati nazad u njihove zemlje kako bi rešio krizu na poljskoj granici, izjavila je danas portparolka beloruskog predsednika, a prenosi agencija Belta.

Portparolka je izjavila da je predsednik Aleksandar Lukašenko o tom predlogu razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i da je Merkelova pristala da o tome razgovara sa partnerima u EU, prenosi agencija Rojters.

„Evropska unija stvara humanitarni koridor za 2.000 izbeglica koje se nalaze u kampu. Obavezujemo se da omogućimo (koliko je to moguće i ako žele) da se preostalih 5.000 vrati u svoju domovinu“, izjavila je portparolka Natalija Ejsmont rezimirajući taj predlog.

Ostaje, međutim, nejasno da li će ovaj plan biti prihvatljiv za EU.

Evropska komisija je ranije saopštila da nema reči o bilo kakvim pregovorima sa Lukašenkom.

Stotine Iračana, koji su nedeljama kampovali na beloruskim granicama sa EU, prijavilo se za današnji povratni let za Irak, saopštilo je iračko ministarstvo spoljnih poslova.

„Da, nažalost, samo oko 400 izbeglica je pristalo da se vrati kući. Sve u svemu, tačnije, u avionu koji je danas krenuo bilo je 374 putnika, uglavnom iračkih državljana“, izjavila je Ejsmont.

„Mi ispunjavamo svoja obećanja, dok EU još nije ispunila nijednu obavezu“, zaključila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.