U trendu

Beloruske aktivističke grupe za ljudska prava pod pretresom

KIJEV – Beloruska grupa za zaštitu prava saopštila je da je bezbednosna policija pretražila domove advokata i aktivista za ljudska prava koji su protivnici predsednika Aleksandra Lukašenka, piše Rojters.

Nakon prošlogodišnjih izbora za koji je opozicija rekla da su namešteni, vlasti su zatvorile ne-državne medije i tela za ljudska prava nakon masovnih protesta, prenosi britanska agencija.
Aktivisti za zaštitu prava iz organizacije „Viasna-96“ rekli su da im je policija pretražila domove, kao i aktivisti iz grupe „Imena“, koja sebe ne smatra opozicionom organizacijom, takođe je rekla da je policija pretraživala njihove kancelarije.

List „Nasa Niva“ izvestio je da policija pokušava da pretraži kancelarije grupa za zaštitu prava beloruskog Helsinškog odbora.

Viasna-96, Imena i Nasa Niva nisu davali razloge za pretres a beloruski zvaničnici bezbednosti nisu bili dostupni za komentare.

Vlasti Belorusije saopštile su prošle nedelje da su blokirale veb stranicu Nasa Nive a kasnije su objavili da si priveli tri urednika i trojicu novinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.