U trendu

Benet: Izrael ce praviti nova naselja na Golanskoj visoravni

TEL AVIV – Izraelski premijer Naftali Benet izjavio je danas da država namerava da udvostruči broj izraelskih stanovnika koji žive na okupiranoj Golanskoj virosoravni, teritoriji koju je Izrael osvojio od Sirije pre više od pet decenija, preneo je AP.

Govoreći na vanrednoj sednici vlade održanoj na Golanskoj visoravni, Benet je rekao da je priznavanje izraelskog suvereniteta nad zemljom, što je učinio bivši predsednik SAD Donald Tramp, kao i naznaka Bajdenove administracije da u ovom trenutku neće povući tu odluku, podstaklo nove investicije u regionu.

„Ovo je naš trenutak. Ovo je trenutak Golanske virosavni. Nakon dugog, statičnog perioda, naš cilj je danas da udvostručimo naselje na Golanskoj visoravni“, poručio je Benet.

Američka novinska agencija navodi da utvrđivanje Izraela na toj teritoriji bi mogla da zakomplikuje naredni pokušaj da se sklopi mir sa Sirijom, koja smatra da polaže pravo na tu teritoriju.

U tekstu se dodaje da je Izrael okupirao Golansku visoravan 1967. godine i da je aneksirao teritoriju, a da je potom tamo pravio naselja , razvijao poljoprivredu i promovisao turizam.

Desetine hiljada Izraelaca živi na Golanskoj visoravni, koja je takođe dom i brojnim sirijskim Druzima, među kojima se neki opiru izraelskoj kontroli.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.