U trendu

Benet: Izrael spreman da intenzivira sukob sa Iranom

JERUSALIM – Premijer Izraela Naftali Benet signalizirao je danas spremnost svoje zemlje da intenzivira sukob sa Iranom i ponovio da njegovu zemlju neće odvratiti ni jedan novi iranski nuklearni sporazum sa svetskim silama.

Indirektni pregovori zakazani su za 29. novembar s ciljem da se oživi sporazum iz 2015. godine iz kojeg se povukao bivši predsednik SAD Donald Tramp smatrajući ga nedovoljnim da se obustave iranski projekti sa potencijalom za pravljenje atomskih bombi što je stav koji dele Izraelci, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Benet, koji je preuzeo vlast u junu, istakao je u svom govoru da je Iran „u najnaprednijoj fazi svog nuklearnog programa“, ali Iran negira da planira izradu nuklearnog oružja.

Dok je vlada Izraela ranije nagoveštavala da će biti otvorena za novi nuklearni sporazum, ali sa strožim ograničenjima za Iran, Benet je ponovo potvrdio da je Izrael samostalan u odlučivanju o novim merama protiv svog glavnog neprijatelja.

„Suočavamo se sa komplikovanim vremenima. Moguće je da će doći do spora sa našim najboljim prijateljima. U svakom slučaju, čak i ukoliko sporazum bude postignut, Izraelci nisu potpisnici i Izrael se ne obavezuje tim sporazumom“, poručio je Benet sa video konferencije koju je organizovao Univerzitet Rajhman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar