U trendu

Benet kritikovao sporazum o iranskom nuklearnom programu

JERUSALIM – Izraelski premijer Naftali Benet danas je kritikovao eventualni novi sporazum o iranskom nuklearnom programu, rekavši da bi on bio slabiji od prethodnog sporazuma i da bi stvorio nasilniji, nestabilniji Bliski istok.

Svetske sile pregovarale su u Beču u pokušaju da ožive nuklearni sporazum iz 2015. godine, preneo je Rojters.

Prvobitni sporazum omogućavao je Iranu oslobađanje od ekonomskih sankcija u zamenu za ograničavanje njegovog nuklearnog programa.

Izrael se žestoko protivio tom sporazumu i pozvao pregovarače da zauzmu tvrdu liniju protiv Irana u tekućoj rundi pregovora.

U govoru pred američkim jevrejskim liderima, Benet je upozorio da je Iran iskoristio prelazni period da napreduje sa obogaćivanjem uranijuma do nivoa koji se približava oružju.

On je, takođe, istakao da 10-ogodišnje ograničenje obogaćivanja i drugi ključni aspekti iranskog nuklearnog programa u prvobitnom sporazumu treba da budu ukinuti 2025. godine.

To ostavlja Iranu brz put ka vojnom obogaćivanju, rekao je Benet na Konferenciji predsednika glavnih američkih jevrejskih organizacija.

U međuvremenu, rekao je da bi momentalno ukidanje sankcija Iranu dovelo do toga da on dobije milijarde dolara koje će potrošiti na neprijateljske grupe duž granica sa Izraelom.

Benet je izneo sličnu poruku ranije tokom dana na sastanku svog kabineta.

Izrael smatra Iran svojim najvećim neprijateljom, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.