U trendu

Beograd na Samitu u Tirani o urbanom razvoju

TIRANA – U Tirani se održava četvrti Samit gradonačelnika glavnih gradova Centralne i Istočne Evrope i Narodne Republike Kine 17+1 na temu „Urbani održivi razvoj”, a Beograd predstavlja član Gradskog veća Fadilj Eminović.

Gradonačelnik Tirane Erion Veliaj je nakon ceremonije otvaranja ovogodišnjeg samita govorio na temu „Urbani održivi razvoj” i pozvao predstavnike glavnih gradova da učestvuju u razgovorima o različitim temama za okruglim stolovima, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Izlažući na temu razvoja turističke mreže između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, Eminović je govorio o turizmu i kulturi u Beogradu. On je istakao da je u prvih osam meseci ove godine Beograd posetilo ukupno 799.338 turista.

„Najbrojniji gosti od početka godine bili su Kinezi, sa 58.702 dolazaka i 120.037 noćenja. U cilju rasta broja turista iz Kine, Turistička organizacija predstavlja Beograd brojnim promotivnim aktivnostima i turističkim ponudama“, rekao je Eminović.

On je dodao da su nakon Kineza najbrojniji gosti bili Turci, zatim Nemci, gosti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Rusije.

„Beograd je grad koji može da se razgleda pešačenjem, autobusom, tramvajem, biciklom, brodom, segvejem, helikopterom, a turistima su na raspolaganju usluge licenciranih turističkih vodiča na svim svedskim jezicima“, istakao je Eminović.

Na temu okruglog stola „Ključna uloga kulture”, Eminović je naglasio da je kultura važan element razvoja gradova, a da gradovi moraju da promovišu svoje kulturno nasleđe, kulturni i urbani identitet, prilagođavajući se globalizaciji.

„Kultura predstavlja ono što jesmo, a kulturno nasleđe, koje obuhvata literaturu, umetnost, spomenike kulture, zanate, običaje i nacionalnu kuhinju, predstavlja kičmu jedne kulture“, kazao je Eminović.

On je istakao da kultura prevazilazi jezičke barijere, spaja ljude i da se upravo zbog toga Beograd trudi da kultura bude pristupačna svima.

„Grad Beograd, odnosno Sekretarijat za kulturu, pored 30 ustanova kulture, osnivač je i 11 kulturnih manifestacija“, rekao je Eminović.

U Gradskoj skupštini u Tirani organizovan je i prijem i razgovor sa gradonačelnikom Tirane Erionom Veliajom o razvoju glavnih gradova i problemima sa kojima se suočavaju.

„Beograd se svake godine sve više razvija, radi se intenzivno na infrastrukturi grada u cilju poboljšanja uslova života građana, ali i uslova za turiste koji nas posećuju“, zaključio je Eminović, koji je gradonačeniku Tirane Erionu Veliaju, domaćinu samita, poklonio grb grada Beograda.

Nakon razgovora, gradonačelnik Tirane pozvao je predstavnike i gradonačelnike gradova da svaki grad zasadi drvo kako bi dali važnost očuvanju životne sredine i učvršćivanju prijateljstva između gradova.

Četvrtom samitu gradonačelnika, koji se održava u Tirani od 24. do 26. oktobra, prisustvuju gradonačelnici i predstavnici glavnih gradova Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kine, Hrvatske, Češke, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Makedonije, Crne Gore, Pol?ske, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.