U trendu

Berbok: Finska i Svedska sustinski vec clanice NATO

BERLIN – Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da su Finska i Švedska u suštini već članice NATO, jedino što im nedostaje „zvanična članska karta“.

„Švedska i Finska nisu samo naši partneri, nisu samo prijatelji, već su dugo članovi naše evropske porodice. Stoga, imate našu punu podršku u svim odlukama koje sada donosite po pitanju vaše bezbednosti“, kazala je Berbok na kraju sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO, preneo je Rojters.

Ona je dodala da su vrata za ove dve nordijske zemlje širom otvorena u NATO i da će njihovo prisustvo samo ojačati Alijansu i zbližiti evropske države.

„Poručujem Švedskoj i Finskoj: Ukoliko ste vi spremni, i mi smo“, rekla je Berbok, navodi BBC.

Nemačka ministarka je ocenila da je NATO sada „važniji“ i „relevantniji“ više nego ikada.

Ona je poručila novinarima da je NATO važan za svačiju slobodu i bezbednost, i dodala da članice moraju da nastave da podržavaju Ukrajinu.

„Jednostrano ponašanje Rusije jednako je odricanju sporazuma iz 1997. godine sa NATO. Ruska vlada je jasno stavila do znanja da sporazum između NATO i Rusije nije više vredan. Tako da moramo da konstatujemo da je ovaj sporazum prekinula Rusija, a ne Alijansa“, istakla je Berbok, prenosi Rojters.

Sporazum je osmišljen da izgradi poverenje i da ograniči prisustvo obe strane u istočnoj Evropi, dodaje britanska agencija.

NATO je, međutim, suspendovao taj sporazum 2014. godine nakon pripajanja Krima Rusiji, dok je Rusija u oktobru 2021. godine prekinula svoju misiju u Briselu i ugasila kancelarije Alijanse, kao odgovor na proterivanje ruskih diplomata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar