U trendu

Berbok: Nemačka i evropski saveznici biće uz Moldaviju

PARIZ – Nemačka i njeni evropski saveznici će ove zime stati uz Moldaviju i neće dozvoliti predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da baci tu zemlju na kolena, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

„Nećemo ostaviti Moldaviju samu u hladnoći ili mraku, niti u nadolazećoj recesiji“, rekla je Berbok novinarima na donatorskoj konferenciji za Moldaviju koja se održava u Parizu, preneo je Rojters.

Ona je obećala oko 30 miliona evra dodatne podrške Moldaviji, povrh 90 miliona koje je Nemačka već stavila toj zemlji na raspolaganje ove godine.

Oko 45 zemalja i institucija sastalo se danas na donatorskoj konferenciji u Parizu, kako bi izdvojilo milione evra pomoći za Moldaviju, jer se sve više strahuje da bi ona mogla da bude dodatno destabilizovana zbog sukoba u Ukrajini.

Moldavija, koja se nalazi između Ukrajine i Rumunije, osetila je posledice rasta cena hrane i energenata, kao i priliv hiljada izbeglica koje stižu u zemlju od oko 2,5 miliona ljudi.

U velikoj meri zavisna je od snabdevanja energentima iz Rusije, Moldavija se suočava sa većim poteškoćama sa dolaskom zime, a Moskva smanjuje snabdevanje prirodnim gasom za oko 40 odsto, što utiče na snabdevanje stanovništva električnom energijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.