U trendu

Berbok pozvala iranskog ambasadora da osudi nova pogubljenja

BERLIN – Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je danas da je pozvala iranskog ambasadora u Nemačkoj kako bi osudio poslednje pogubljenje demonstranata u Iranu, prenosi Rojters.

„Režim koji ubija sopstvenu omladinu kako bi zastrašio stanovništvo nema budućnost“, ocenila je Berbok.

Ranije danas iranska agencija Mian saopštila je da je sud u Iranu osudio još tri demonstranta protiv vlasti na smrtnu kaznu zbog „pokretanja rata protiv Boga“, odnosno zbog ubistva pripadnika dobrovoljačke milicije Basidž tokom protesta protiv vlade u Isfahanu.

Milicija Basidž, koja je povezana sa elitnom Revolucionarnom gardom, pomaže državi u gušenju protesta protiv vlasti koji su započeli 16. septembra posle smrti kurdske devojke Mahse Amini, koja je preminula u pritvoru policije za moral.

Iranska država je na proteste reagovala represijom, hapšenjima i drakonskim kaznama, a u ovom trenutku se manji protesti još održavaju u Teheranu, Isfahanu i nekoliko drugih gradova.

Od početka protesta je pogubljeno četvoro ljudi, a organizacija Amnesti internešnl (AI) tvrdi da se smrtna kazna sprema za još najmanje 26 demonstranata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar