U trendu

Berlin: CDU ubedljivo najjača stranka, SPD najlošiji rezultat

BERLIN – Demohrišćani (CDU) su ubedljivo najjača stranka posle ponovljenih izbora u gradu-pokrajini Berlinu, sa 28,2 odsto osvojenih glasova.

To je njihov najbolji rezultat u nemačkoj prestonici u ovom veku i jačanje od 10 odsto u odnosu na prošle izbore, piše DW.

Kako se navodi, birači su kaznili pre svega Socijaldemokrate (SPD) i aktuelnu gradonačelnicu Francisku Gifaj. SPD je tako na jučerašnjim izborima ostvarila najlošiji rezultat u posleratnoj istoriji sa 18,4 odsto glasova.

DW ocenjuje da bi taj debakl ipak mogao da ih ostavi na pol-poziciji za formiranje vlasti, pošto, prema preliminarnim rezultatima, SPD ima 105 glasova više od Zelenih (koji su takođe na 18,4 odsto). Te dve stranke su, zajedno sa Levicom (12,2 odsto), do sada činile vlast.

U gradskoj skupštini biće još Alternativa za Nemačku (9,1 odsto), dok su Liberali ostali ispod cenzusa (4,6).

Time se otvara mogućnost da se nastavi dosadašnja koalicija, ali i da Demohrišćani povedu grad u koaliciji sa Socijaldemokratama ili Zelenima.

Kandidat CDU za gradonačelnika Kaj Vagner najavio je da će pozvati oba potencijalna partnera na razgovore od ponedeljka. „Nemam posebne preferencije“, izjavio je on posle odličnog rezultata.

Izbori u Berlinu su ponovljeni po nalogu Ustavnog suda jer su prošli, u septembru 2021. godine, održani uz niz gafova.

Sud je izneo poražavajuće ocene tog izbornog dana u Berlinu: građani su satima čekali pred biralištima jer je nedostajalo biračkih listića, na nekima su bila imena pogrešnih kandidata, jedni izborni lokali su privremeno zatvarani, a drugi su ostajali otvoreni duže nego što je bilo dozvoljeno.

Osim toga, veliki berlinski maraton se održavao istog dana, što je stvorilo nesnosne gužve i logističke probleme.

Tu blamažu, jedinstvenu u nemačkoj istoriji, građani su očigledno najviše pripisali Socijaldemokratama, ocenjuje DW.

Izlaznost je juče bila 63,1 odsto, dok je prošli put glasalo 75 odsto Berlinaca, mada su tada paralelno održavani i savezni izbori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.