U trendu

Berlin: Krivična prijava protiv ruskih zvaničnika

BERLIN – Dvoje bivših ministara nemačke vlade podnelo je danas krivičnu prijavu saveznim tužiocima Nemačke tražeći otvaranje istrage za ratne zločine protiv ruskih zvaničnika, uključujući predsednika Vladimira Putina, zbog sukoba u Ukrajini.

Bivša ministarka pravde Sabine Lojtojser-Šnarenberger i bivši ministar unutrašnjih poslova Gerhart Baum izjavili su da žele da iskoriste nemačke zakone koji dozvoljavaju krivično gonjenje za teške zločine počinjene u inostranstvu kako bi priveli pravdi one koje smatraju odgovornim za zločine u Ukrajini, prenosi AP.

Advokat Nikolaos Gazeas, koji je u njihovo ime sastavio krivičnu prijavu od 140 stranica, izjavio je da se ona ne odnosi samo na rusko rukovodstvo, predsednika Putina i 32 člana njegovog Saveta bezbednosti, već i na „čitav niz pripadnika ruske vojske“.

Tužba obuhvata različite zločine, od napada na nuklearnu elektranu do bombardovanja porodilišta u Mariupolju, saopštio je advokat i dodao da bi federalni tužioci mogli da odluče da li da pokrenu proces i na osnovu informacija dobijenih od obaveštajnih agencija, navodi AP.

On je posebno citirao današnji izveštaj nedeljnika Špigel da je nemačka spoljna obaveštajna agencija presrela radio poruke između ruskih vojnika u kojima se razgovaralo o ubistvima civila u ukrajinskom gradu Buča.

Iako su tužioci Međunarodnog krivičnog suda takođe pokrenuli istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini, paralelne istrage imaju smisla i mogle bi da se međusobno dopunjuju, izjavio je Gaezas.

Nemačka primena pravila „univerzalne jurisdikcije“ dovela je do prve osude visokog sirijskog zvaničnika za zločine protiv čovečnosti ranije ove godine, prenosi američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.