U trendu

Berlin se nada saradnji sa SAD na sankcijama Rusiji i Kini

BERLIN – Nemačka se nada da će poboljšani odnosi sa SAD posle dolaska Džoa Bajdena na mesto predsednika otvoriti mogućnost da se zajednički uvedu sankcije Kini i Rusiji zbog kršenja civilnih i ostalih prava, rekao je danas ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas.

Ministar je rekao da transatlantski partneri treba da rade zajedno kako bi odbranili zajedničke interese i vrednosti, podsetivši na nedostatak koordinacije sad SAD u vreme dok je predsednik bio Donald Tramp, preneo je Rojters.

„Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da se vratimo jedinstvenom transatlantskom stavu o sankcijama, nesto što nije bilo moguće u prethodne četiri godine“, rekao je Mas.

Zajedno sa partnerima iz Evropske unije, Nemačka je uvela sankcije Rusiji zbog „naoružavanja separatističkih snaga u Ukrajini i napada na protivnike predsednika Vladimira Putina“.

Tramp je zamerio Nemačkoj na saradnji sa Rusijom na Severnom toku 2, ali je kancelarka Nemačke Angela Merkel branila gasovod nazivajući ga komercijalnim projektom.

Merkel je odbila Trampov zahtev da se odrekne gasovoda iz Rusije i da kupuje gas iz SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.