U trendu

Berni Sanders objavio predlog zakona zdravstvene zaštite za sve Amerikance

Američki senator Berni Sanders objavio je danas svoj predlog zakona zdravstvene zaštite, koji bi temeljno preoblikovao američki zdravstveni sistem i omogućio zdravstvenu zaštitu svim Amerikancima.

Prema njegovom predlogu, državljani SAD imali bi pristup zdravstvenoj zaštiti čim bi pokazali novu zdravstvenu knjižicu koju bi izdavala vlada, ali je Sanders izbegao da navede koliko bi novi sistem koštao i kako bi on obezbedio potrebna sredstva, navodi Asošiejted pres.

Sanders, protivkandidat Hilari Klinton na izborima unutar Demokratske stranke pred prošlogodišnje predsedničke izbore u SAD, juče je rekao da bi njegov sistem najverovatnije bio finansiran „na progresivan način“.

Njegovi saradnici navode da bi gradjani plaćali vladi premije zdravstenog osiguranja, koje bi bile prilagodjene njihovim zaradama, tako da najsiromašniji Amerikanci ne bi plaćali ništa, dok bi bogataši i korporacije plaćali mnogo.

Predlog zakona, koji Sanders naziva „Zdravstvena zaštita za sve“ (Medicare for all), proširio bi program zdravstvenog osiguranja i na starije ljude kako bi obuhvatio sve Amerikance.

Sistem bi bio uspostavljan u fazama tokom četiri godine, i obuhvatio bi i 28 miliona Amerikanaca koji su ostali zdravstveno neosigurani uprkos zakonu bivšeg predsednika Baraka Obame. Zdravstvena zaštita postala bi jeftinija i jednostavnija za mnoge gradjane i kompanije.

„Mislim da bi u demokratiji trebalo da radimo ono što želi američki narod“, rekao je Sanders, navodeći rezultate istraživanja koji pokazuju sve veću podršku njegovom konceptu.

Sandersov predlog nema nikakve šanse da postane zakon dok je Donald Tramp predsednik SAD, ni dok republikanci imaju većinu u Kongresu SAD, navodi AP.

Ipak, on oslikava težnju liberalne, aktivističke baze Demokratske stranke ka sistemu univerzalne zdravstvene zaštite, koji je izbegnut Obaminim zakonom iz 2010. godine.

Sanders je svoj predlog objavio u danu kada su senatori Republikanske stranke izneli detalje o najnovijem u nizu do sada neuspešnih pokušaja ukidanja i zamene Obaminog zakona o zdravstvenoj zaštiti, takozvanog Obamakera.

On je objavio predlog zakona nekoliko sati pošto je američki Biro za cenzus (Census Bureau) saopštio da je procenat neosiguranih državljana SAD pao prošle godine na 8,8 odsto, na najniži zabeležen nivo.

Sanders je napravio problem Demokratskoj stranci, koja rizikuje da izgubi liberalne, aktivističke glasače ako ne podrži njegov plan. S druge strane, ako stane uz njega, republikanci će je optužiti da podržava ogromno povećanje poreza i državni sistem zdravstvene zaštite.

Najmanje 12 senatora Demokratske stranke potpisalo je Sandersov predlog zakona do sinoć, a medju njima su i četiri potencijalna kandidata za predsedničku nominaciju 2020. godine, Kamala Heris iz savezne države Kalifornije, Elizabet Voren iz Masačusetsa, Kirsten Gilibrand iz države Njujork i Kori Buker iz Nju Džersija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.