U trendu

Bertran: Skandalozan plan EK da se zaobiđu francuske luke

PARIZ – Plan Evropske komisije da se francuske luke isključe iz nove transportne rute, koja će posle Bregzita povezivati Irsku sa kontinentom, skandalozan je i neprihvatljiv, izjavio je predsednik francuskog regiona Kale Gzavije Bertran.

On je od francuske vlade zatražio da se suprotstavi tom predlogu, koji bi tu zemlju mogao da košta milione, prenosi portal „Politiko“.

Evropska komisija je ranije usvojila predlog da se preispita ruta jednog od strateških transportnih koridora.

Nova transportna ruta bi povezala irske gradove Dablin i Kork sa belgijskim lukama Zebriž i Antverpen, kao i sa Roterdamom u Holandiji, kako bi se roba transportovala direktno iz Irske do evropskog kopna i na taj način, posle Bregzita, zaobišla Velika Britanija.

Evropska komisija nije objasnila zašto je isključila francuske luke, ali odluku prati zabrinutost zbog gustog saobraćaja na severu Francuske.

Bertran je u intervjuu Telegrafu rekao da je to skandalozna i neprihvatljiva odluka.

„Rizik od zastoja u saobraćaju ako se posle Bregzita uvedu nove carinske kontrole je isti u Francuskoj, Belgiji i Holandiji. Zašto diskriminisati naše luke? Evropska komisija bi morala ponovo da razmotri tu odluku, a francuska vlada mora da reaguje“, rekao je Bertran.

Predlog Evropske komisije moraju da usvoje i Evropski parlament i Evropski savet, a zavisi i od ishoda pregovora o Bregzitu budući da će stupiti na snagu kada Britanija bude isključena iz evropskih propisa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.