U trendu

Beše: Dijalogom do rešenja prihvatljivog za sve

PODGORICA – Komesarka za ljudska prava Mišel Bašele izjavila je da očekuje konstruktivan dijalog koji je inicirala vlada sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o Zakonu o slobodi veroispoveti, koji će, kako je kazala, voditi rešenju prihvatljivom za sve.

Bašele je to rekla nakon razgovora sa predsednikom Milom Đukanovićem, koji učestvuje na 43. sesiji Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) u Ženevi.

“Iako je došlo do masovnih protesta, vlada je zainteresovana da smiri situaciju i to je proces koji teče mirno uz profesionalno delovanje policije i poziv Srpske pravoslavne crkve na uzdržanost“, kazala je Bašele, navodi se u saopštenju iz Đukanovićevog kabineta.

Đukanović je, kako se navodi, informisao Bašele o stabilnom demokratskom i evropskom razvoju Crne Gore, i posvećenom usvajanju evropskih standarda.

“U tom kontekstu je i usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti, što je nastavak procesa harmonizacije sa savremenim tekovinama Evrope“, rekao je Đukanović.

Kako je kazao, suština problema je borba između onih koji vide zapadni Balkan u EU i onih koji bi da konzerviraju taj region Balkan u prošlost.

Đukanović je poručio da nema sumnje čemu budućnost pripada i da će i ovu situaciju rešiti sami.

On je kazao da je Crna Gora kao mala mala multietnička zemlja posvećena promovisanju ljudskih prava u društvu.

“Multikulturalizam je deo naše tradicije, ali i naših obaveza na putu ka EU, i zbog toga vidimo veliku šansu u saradnji sa Savetom za ljudska prava i Kancelarijom komesara”, kazao je Đukanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.