U trendu

Besni rat na Filipinima: 2.000 civila u središtu borbi, tela na ulicama

Filipinske snage pronašle su danas tela na ulicama južnog grada Maravija, među kojima i tela najmanje osam civila koji su najverovatnije pogubljeni, u trenutku kada se vojska bori protiv oslabljene, ali i dalje moćne grupe ekstremista povezanih sa Islamskom državom.

Bilans žrtava u šestodnevnim borbama porastao je na skoro 100, prenosi AP.

Kriza u Maraviju, gradu na ostrvu Mindanao, u kojem živi oko 200.000 ljudi, pogoršava se dok ekstremisti pokazuju neočekivanu snagu odupirući se vojsci, koja ih napada helikopterima, oklopnim vozilima i velikim brojem vojnika.

Zbog nasilja je predsednik Filipina Rodrigo Duterte u utorak, nakon sukoba sa ekstremistima koji su navodno pokušali da osnuju kalifat u ime Islamske države, proglasio 60-dnevno ratno stanje na jugu zemlje, gde decenijama besni pobuna muslimanskih separatista.

Međutim, nedavno krvoproliće u Maraviju probudilo je strahove da ekstremizam jača dok se manje ekstremističke grupe udružuju i svrstavaju na stranu Islamske države.

Japanska agencija Kjodo prenosi danas da Duterte, zbog situacije na jugu Filipina, planira da odloži posetu Japanu, koja je bila predviđena za početak juna.

Hiljade civila je napustilo Maravi, ali je više od 2.000 preplašenih stanovnika i dalje zaglavljeno unutar grada, našavši se u središtu borbe između islamističkih ekstremista i vojske.

„Slali su nam poruke, zvali dežurne službe tražeći od nas da pošaljemo ekipe za spasavanje, ali ne možemo da dođemo do oblasti koje su nam nedostižne“, rekao je portparol provincijskog komiteta za odgovore na vanredne situacije Zia Alonto Adiong.

Prema njegovim rečima, civili žele da odu jer se plaše za svoju bezbednost, plaše se da će biti upucani ili pogođeni u vazdušnim napadima, a uz to, nekima nestaju zalihe hrane.

Duterte je ranije danas rekao da će ignorisati Vrhovni sud i Kongres prilikom primene ratnog stanja na jugu Tajlanda, uprkos tome što prema Ustavu, te dve institucije imaju nadzor nad tom odlukom.

„Dok policija i oružane snage ne kažu da su FIlipini bezbedni, ratno stanje će trajati. Neću slušati druge. Vrhovni sud, Kongres, oni nisu ovde“, rekao je Duterte, prenosi AFP.

Prema Ustavu iz 1987. godine, Kongres mora da odobri deklaraciju ratnog stanja i ograničava ga na 60 dana, a takođe moze da donese odluku o njegovoj legalnosti.

„Vrhovni sud će reći da će proveriti legalnost predsednikove odluke. Zašto, ja ne znam. Nisu vojnici, ne znaju šta se dešava na terenu“, navodi se u saopštenju objavljenom danas.

Dan nakon što je proglasio ratno stanje, Duterte je devet godina vojne vladavine pod Markosom opisao kao „veoma dobre“, rekavši da će on biti sličan.

Predsednik je odobrio pretrage i hapšenja bez naloga, navodi AFP.

„Tokom ratnog stanja, vaši komandiri i vi možete da uhapsite bilo koju osobu i pretražite njihovu kuću. Više nije potreban nalog“, rekao je Duterte u petak prilikom obraćanja trupama.

Glavni sudija Vrhovnog suda, Marija Lurdes Sereno, izrazila je svoju zabrinutost povodom ratnog stanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar