U trendu

Bez istaknutih nastupa na republikanskoj debati za predsedničku kandidaturu

Vodeći konkurenti za nominaciju republikanske partije za predsedničkog kandidata održali su sinoć četvrtu debatu na kojoj se po oceni analitičara i dalje nijedan pretendent nije posebno izdvojio.

Na sceni u Milvokiju, u severnoj američkoj državi Viskonsin, bilo je osam kandidata, dvoje manje nego na prethodnoj debati.

Sin i brat bivših predsednika i bivši guverner Floride Džeb Buš, nekadašnji favorit establišmenta za republikanskog predsedničkog kandidata sada se grčevito bori za svoj politički opstanak. Njegov sinoćnji nastup omogućio mu je da ostane u trci.

Džeb Buš koji je pao na peto mesto po anketama ipak je uspeo da iznese svoje argumente o imigraciji i o Siriji.

Milijarder Donald Tramp, na vrhu po anketama već nekoliko meseci, skoro se potpuno uzdržao od kritikovanja Buša i Marka Rubija, senatora iz Floride. Umesto toga on je čak podržao plan Rubija da ojača vojsku zemlje.

Donald Tramp i njegov plan da deportuje 11 miliona imigranata bez dokumenata iz SAD žestoko su napali njegovi rivali u debati.

Njegov predlog su kao nepraktičan i konfliktan ocenili guverner Ohaja Džon Kasić i Džeb Buš, a Tramp je izviždan kada je pokušao da im replicira.

Drugi izvor sukoba tokom debate u Milvokiju bila je spoljna politika. Osam kandidata bili je podeljeno oko toga da li SAD treba da učini više da intervenišu na Bliskom istoku, posebno u borbi protiv ekstremista Islamske džave.

Imigracija je, međutim, izazvala najžešći sukob.

Tramp je rekao da treba izgraditi zid na američko-meksičkoj granici i da svi migranti koji žive ilegalno u SAD treba da budu deportovani. On je rekao da bi SAD trebalo da vide šta je Izrael postigao kada je podigao zid. 

Guverner Ohaja Kasić je taj predlog dočekao s prezirom.

„Ajdete molim vas ljudi, svi znamo da ne možemo da ih pokupimo i pošaljemo nazad preko granice. To je glup argument i nije odrastao argument“, rekao je Kasić.

Džeb Buš, bivši guverner Floride, rekao je da bi se time porodice cepale i da bi takav stav samo išao na ruku vodeće kandidatkinje u trci za demokratsku predsedničku nominaciju Hilari Klinton.

On je rekao da u kampanji Hilari Klinton „bacaju pet“ jer Trampov tvrd stav o imigraciji preti da otudji latino glasače, čiji broj naglo raste u SAD.

Trampa su izviždali kada se upitao i za jedinu ženu kandidata Karli Fjorinu: „Zašto ona stalno sve prekida?“.

Ben Karson, penzionisani neurohirurg i jedini afro-američk kandidat koji je ranije bio pod lupom zbog uveličavanja nekih delova lične biografije, izašao je iz debate netaknut, nijedan od njegovih protivnika ga nije napao.

U debati su učestvovali Džon Kasić, Džeb Buš, Marko Rubio, Donald Tramp, Ben Karson, Ted Kruz iz Teksasa, Karli Fjorina bivša direktorka Hjulit-Pakarda i Rand Pol.

Nedostatak nekog presudnog trenutka u debati doprinosi osećanju nesigurnosti oko potencijalnog predsedničkog kandidata republikanaca za izbore 2016. Budući da je sledeća debata zakazana za 15. decembar, kandidati neće više od mesec dana imati priliku da iskoriste udarni televizijski termin da dopru do glasača. A i biće teže privući pažnju glasača s približavanjem božićnjih i novogodišnjih praznika.

Stranački izbori, u kojima republikanska i demokratska stranka biraju kandidate koje će nominovati za predsednika počinju u februaru u državi Ajovi. Izbori za novog predsednika održavaju se u novembru. 

Trenutno dva autsajdera Donald Tramp i Ben Karson na vrhu su anketa za republikansku predsedničku nominaciju. Njih dvojica zajedno imaju oko polovinu potencijalnih glasova republikanaca tri meseca pred početak primarnih izbora za odredjivanje predsedničkog kandidata unutar republikanske stranke, u februaru 2016.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.