U trendu

Bi-Bi-Si predviđa novi hladni rat

Novi dokumentarni film Džona Svinija iz „Bi-Bi-Sijeve panorame“ prikazuje novog predsednika SAD Donalda Trampa kao „kandidata Kremlja“, čije bi moguće razilaženje sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom moglo da izazove novi hladni rat.

U 30-minutnom filmu prikazuje se niz kratkih razgovora sa američkim i ruskim političkim i javnim ličnostima, uključujući i Trampovog biografa Majkla D′Antonija, njegovog bivšeg političkog savetnika Rodžera Stouna, penzionisanog američkog obaveštajca Malkolma Nensa i bivšeg zamenika premijera Rusije Mihaila Kasjanova.

„Šta god da je istina, Tramp se nalazi u čudnom zagrljaju sa Vladimirom Putinom“, smatra Svini.

„Ako se prijateljstvo prekine i predsednik Tramp raziđe sa predsednikom Vladimirom Putinom, suočićemo se sa mogućnošću potpuno novog hladnog rata, hladnijeg nego ikada ranije“.

Autor filma tvrdi da se u prošlosti „suočio“ i sa Trampom i sa Putinom. Radi se o prekinutom Svinijevom intervjuu sa tadašnjim američkim biznismenom i pitanjem koje je jednom postavio ruskom lideru o njegovoj navodnoj umešanosti u ukrajinski sukob.

U dokumentarcu, koji je emitovan pred Trampovu inauguraciju za predsednika SAD 20. januara, britanski novinar razmatrao je zašto se čini da se Tramp toliko divi Putinu. Njegov zaključak je da se američki tajkun divi moći.

Istraga takođe postavlja pitanje da li Rusija ima materijal za ucenu Trampa nakon tvrdnji da ga je ruska obaveštajna služba obučavala najmanje pet godina. Bi-Bi-Sijev film prikazuje Kasjanova koji kaže da je „gotovo siguran“ da je Trampova hotelska soba u Moskvi bila ozvučena.

Nakon analize Trampovog kabineta, Svini je zaključio da oni imaju pomešani stav prema Rusiji, od kojih su neki kritični prema Moskvi, a drugi iznenađujuće blizu tome, smatra novinar. On takođe čuje „eho“ ruske politike u Trampovoj kritici Si-En-Ena kao „lažne informativne“ mreže.

Sjedinjene Američke Države više puta su optužile Rusiju da se meša u predsedničke izbore u SAD, ali je Moskva odbacila sve optužbe. Prošle nedelje američki mediji su objavili takozvani dosije Tramp o kompromitujućim podacima Rusije o novoizabranom predsedniku, iako je direktor američke Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper negirao da su obaveštajni podaci stigli iz američke obaveštajne zajednice.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)