U trendu

Biber: Đukanović ide na polarizaciju, ne na spuštanje tenzija

PODGORICA – Stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu Florian Biber ocenio je da poslednja izjava crnogorskog predsednika Mila Đukanovića odražava njegovo interesovanje za polarizaciju, a ne za smirivanje tenzija.

Đukanović, takođe i predsednik DPS-a, u poneđeljak je na sednici Opštinskog odbora u Tivtu poručio građanima da ne dozvole da se njihova verska sloboda zloupotrebljava na način na koji se ovih dana zloupotrebljava da bi se srušila Crna Gora i da ne dozvole da budu „deo tog ludačkog pokreta“

Biber je za podgoričke Vijesti rekao da je sporni zakon o slobodi veroispovesti „na mnogo načina bio uspešan mamac Vlade da polarizuje i skrene pažnju“.

„Kao što je Venecijanska komisija u izveštaju prošle godine napomenula, nedostaju neke ključne garancije da će crkve u državnom vlasništvu i dalje biti dostupne Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Iako Đukanović i Vlada ističu da će to biti tako, ali zakoni to ne garantuju“, rekao je Biber.

On je dodao da kao takav, Zakon doprinosi niskom nivou poverenja i ne bavi se mogućnošću da ga Vlada može upotrebiti za mešanje u verske slobode.

„U suštini, takođe je to klasičan Đukanovičhev potez koji je preokrenuo postojeću polarizaciju u društvu u svoju korist. Znajučhi da je „druga“ strana manje brojna, on može još jednom povezati građane sa svojom vladom. U tome mu je, kao i obično, korisna pomoć srpske nacionalističke opozicije i crkve, koja u reakciji preko vrha nije uspela da izgradi saveze i bila je igračka u rukama Vlade. Kao takva, Đukanovičheva izjava samo dosipa ulje na vatru“, rekao je Biber.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.