U trendu

BiH: SDA i HDZ bez dogovora o promenama izbornog zakona

SARAJEVO – Nakon maratonskih pregovora o promenama Izbornog zakona, predstavnici SDA i HDZ-a napustili su sinoć zgradu Delegacije Evropske unije u Sarajevu.

Nakon izlaska iz zgrade, članica Predsedništva SDA Alma Čolo kazala je da nije postignut nikakav dogovor, da je sve ostalo na razgovoru. Nakon nje objekat je napustila delegacija HDZ-a, preneo je portal Klix.ba.

Sve vreme u zgradi Delegacije EU bili su članovi delegacija SDA i HDZ-a Alma Čolo, Halid Genjac, Marinko Čavara, Borjana Krišto, Bariša Čolak i Josip Merdžo.

Pregovorima su prisustvovali šefovi delegacija, lideri stranaka Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Par sati ranije Bakir Izetbegović je izjavio da SDA podržava predloge međunarodne zajednice.

„Predsednica Venecijanske komisije je u ime medijatora iz međunarodne zajednice iznela predloge koji se odnose na Dom naroda na državnom nivou, Predsedništvo i na mogućnosti deblokade procesa u Federaciji. SDA je sve te predloge podržala“, izjavio je Izetbegović te dodao da neće govoriti o detaljima, niti o tome da koja je reakcija HDZ-a.

On je kazao da su ti predlozi delimično rešenje na kojem još treba raditi.

Ostalo je neizvesno koja je reakcija Čovića i predstavnika HDZ-a.

Pregovori koji se odvijaju uz prisustvo specijalnog izaslanika Metjua Palmera i izaslanice Evropske unije Angeline Ajhorst nastavljaju se sutra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.