U trendu

BiH: Štrajkacki odbor obustavio štrajk carinika

SARAJEVO – Štrajkački odbor Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje BiH doneo je odluku o obustavi štrajka koji su carinici sprovodili od 4. aprila svakog dana od 12 do 14 sati zbog čega su stvarane i gužve na graničnim prelazima.

“Predstavnici Štrajkačkog odbora Sindikata UINO održali su sastanak s predsedavajućim Saveta ministara BiH, na kojem su se upoznali sa situacijom i delovanjem Saveta ministara BiH u okviru dva postavljena zahteva Sindikata“, naveli su, preneo je portal Klix.ba.

Zahtevi su bili u vezi sa dinamikom usvajanja Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu koji je uslov za primenu osnovice za obračun plate u institucijama BiH za 2022. godinu te imenovanje predstavnika pregovaračkog tima ispred Saveta ministara BiH za otpočinjanje postupka kolektivnog pregovaranja.

Tu su i zahtevi za izradu inicijative za izmenu Zakona o platama i naknadama zaposlenih u UINO i predlog izmena i dopuna Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava uposlenih u institucijama BiH na troškove smeštaja, naknadu za odvojeni život i naknadu za privremeno raspoređivanje.

“Uzimajući u obzir da su sva sporna pitanja u fazi rešavanja, Štrajkački odbor je 21. aprila doneo jednoglasnu odluku o prestanku štrajka upozorenja zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje , navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.