U trendu

Bilčik i Fajon: REM mora biti nezavistan i profesionalan

BRISEL, 11. januara ( Tanjug) – Posrednici Evropsog parlamenta u međustranačkom dijalogu u Srbiji Tanja Fajon i Vladimir Bilčik upozorili su danas na nepovrenje, koje prema njihovoj oceni, postoji kod dela javnosti u Srbiji kada je reč o nepristrasnosnosti u radu Regulatornog tela za elekronske medije (REM).

U zajedničkom saopštenju Bilčik i Fajon ukazuju na važnost postojanja poverenja u REM kod javnosti i među političkim partijama u Srbiji.

Dodaje se i da je tokom prve faze međustranačkog dijaloga rad REM-a bilo ”važno pitanje” sa ”čak četiri mere” dogovorene za unapređenje tog rada.

”Zabrinjavajuća je nedavna ostavka gospodina Slobodana Cvejića iz Saveta REM-a. Sudeći po reakcijama kod dela javnosti, još uvek nema poverenja u nepristrasnost rada REM-a, što je bilo i ostalo jedno od opredeljenja međupartijskog dijaloga”, navodi se u saopštenju.

Fajon i Bilčik pozivaju Savet i predsednika REM-a da učine sve što je u njihovoj moći kako bi podstakli ”poverenje u nezavisnost i profesionalnost ove institucije” i da se ”uzdrže od doprinosa govoru o podelama na medijskom okruženju”.

”Građani Srbije zaslužuju besplatne, objektivne, potpune i pravovremene informacije o najvažnijim pitanjima u svojoj zemlji i ulogu REM-a bismo još jednom istakli u ovom pogledu”, navodi se u saopštenju.

Tanja Fajon i Vladimir Bilčik zaključuju da je EP spreman da što pre nastavi sa omogućavanjem dijaloga u Srbiji o Regulatornom telu za elektronske medije, uz ocenu da još uvek ima prostora za poboljšanje, posebno s obzirom na brzo približavanje nacionalnih izbora 2022. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.