U trendu

Bilčik: Moguce promene Izvestaja zavisno od poteza Beograda

BRISEL, 23. maja ( Tanjug) – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kaže za Tanjug da je usvajanje najnovijeg Izveštaja o Srbiji planirano za jul, a da će u finalni tekst moći da uđu svi eventualni potezi koji se u zemlji sprovedu do početka leta.

„Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta glasaće o Izveštaju o Srbiji 14. juna, a finalni tekst Izveštaja može biti izmenjen do glasanja na planarnom zasedanju Evropskog parliamenta u julu kako bi konačni tekst mogao da odražava svaki razvoj situacije ili odluku koju Srbija usvoji do početka leta”, kazao je Bilčik.

U prvodbitnom nacrtu Izveštaja iskazuje se podrška ”budućem članstvu Srbije u EU”, pozdravalja se otvranje klastera iz decembra 2021. godine, kao i povećani odaziv birača na izborima 3. aprila 2022. godine, ali i poziva novoizabrana većina u Srbiji da ”ubrza usklađivanje zemlje sa evropskim politikama i vrednostima”, uključujući i ”sankcije Rusiji.”

Vladimir Bilčik je za Tanjug potvrdio i da se u Evropskom parlementu još radi na usvajanju kompromisnih amandmana za nacrt Izveštaja o Srbiji, a u Evropskom parlamentu napominju da nisu tačne objave pojedninih medija u Srbiji da je došslo do dogovora oko kompromisnih amandmana koji bi trebalo da uđu u tekst izveštaja.

”Pregovori o kompromisnim amandamnima, koje ja kao izvestilac vodim, još su u toku. Imali smo dve runde pregovora među političkim grupama a na sledećoj planiranoj za 2. jun posao oko kompromisnih amandmana bi trebalo da bude i okončan”, kaže Bilčik.

Na ovogodišnji nacrt Izveštaja o Srbiji, koji je Vladimir Bilčik predstavio 6. aprila ove godine, podneto je ukupno 439 amandmana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar