U trendu

Bilčik: Opasno menjati pravila proširenja

PODGORICA – Izvestilac Evropskog parlamentra za Srbiju Vladimir Bilčik kazao je da su predlozi kojima bi se menjala pravila pristupanja Evropskoj uniji, opasni, kao i da potkopavaju verodostojnost procesa pridruživanja.

Prema navodima medija, Brisel bi na sledećem samitu EU-Zapadni Balkan, narednog maja, mogao da postavi nova pregovaracka pravila o pristupanju, prema kojima bi se zemljama kandidatima umesto članstva u EU ponudila neka vrsta privilegovanog partnerstva sa EU ili ekonomska integracija bez formalnog članstva.

Bilčik u intervjuu za podgoričku „Pobijedu“ odbija ovakvu ideju, i istice da pravila proširenja ne bi trebalo da budu promenjena u vreme dijaloga sa zemljama kandidatima.

„Ne vidim alternativu punopravnom clanstvu u EU za naše partnere na Zapadnom Balkanu. Smatram da su svi drugi predlozi opasni. Oni potkopavaju i politicke i tehnicke aspekte, kao i ukupnu verodostojnost procesa pridruživanja. Pravila proširenja ne bi trebalo da budu promijenjena usred našeg politickog dijaloga sa zemljama kandidatima“, rekao je Bilčik.

Na sednici Saveta EU za opšte poslove, koja će biti održana 19. novembra u Briselu, ministri će razgovarati o stanju u pogledu proširenja, kao i procesu stabilizacije i pridruživanja EU. To je „Pobjedi“ nedavno saopšteno iz sedišta Saveta Evropske unije.

Predstavnici Francuske bi na ovoj sednici trebalo da iznesu predloge za reformu procesa proširenja EU, a među njima i nova pravila za zemlje kandidate za EU.

„Mogu da potvrdim da će na sednici Saveta ministara 19. novembra biti reči o stanju u pogledu proširenja, kao i procesu stabilizacije i pridruživanju Evropskoj uniji“, kazao je sagovornik „Pobjede“ iz Saveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.