U trendu

Bivša ambasadorka SAD u Ukrajini: Tramp vršio pritisak da budem opozvana

Bivša američka ambasadorka u Ukrajini Mari Jovanovič izjavila je danas, svedočeći iza zatvorenih vrata u Kongresu SAD, da je predsednik Donald Tramp lično vršio pritisak na Stejt department da je smeni sa te funkcije.

Svedočeći u istrazi u okviru procedure opoziva predsednika SAD, Jovanovič je na rekla da je u maju naglo opozvana s mesta ambasadora u Kijevu i da joj je rečeno da je Tramp izgubio poverenje u nju.

Ona je navela da joj je jedan zvaničnik tada rekao da postoji „usaglašena kampanja“ protiv nje i da je Tramp od leta 2018. godine vršio pritisak na Stejt department da je povuče iz Ukrajine.

Jovanovič je svedočila u okviru istrage pokrenute u Kongresu posle saznanja da je Tramp u julu tražio od predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da istraži njegovog potencijalnog rivala na izborima 2020. godine Džozefa Bajdena, bivšeg potpredsednika SAD.

Tramp je od Zelenskog tražio da istraži da li je Bajden kao potpredsednik SAD prekinuo istragu ukrajinskog tužioca o gasnoj kompaniji „Burisma“ u čijem je upravnom odboru tada bio njegov sin Hanter.

Jovanovič je opozvana u vreme kad je Trampov lični advokat Rudi Djulijani, koji nije imao zvaničnu funkciju u američkoj vladi, vršio pritisak na ukrajinske zvaničnike da istraže neosnovane optužbe za korupciju protiv oca i sina Bajdena.

Bivša američka ambasadorka povučena je s tog mesta pošto je insistirala da Djulijanijevi zahtevi ukrajinskim zvaničnicima budu upućeni kroz zvanične kanale, prema rečima bivšeg diplomate koji je razgovarao s njom.

Tramp je ove nedelje zabranio svim zvaničnicima njegove administracije da svedoče pred Kongresom, navodeći da je istraga protiv njega nefer i nelegitimna.

Medjutim, Jovanovič se pojavila danas pred Kongresom pošto joj je upućen obavezujući poziv.

Predsedavajući tri odbora Predstavničkog doma Kongresa SAD – za obaveštajna pitanja, za spoljne poslove i za nadzor i reformu, naveli su danas da su uputili Jovanovič obavezujući poziv pošto su sinoć saznali da joj je Stejt department naložio da ne svedoči.

Oni su kazali da će taj potez Trampove administracije biti smatran opstrukcijom istrage u okviru procedure opoziva predsednika SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.