U trendu

Bivši austrijski vicekancelar Štrahe oslobođen u drugom procesu za korupciju

Bivši austrijski vicekancelar, desničar Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache), oslobođen je danas pred sudom optužbi za korupciju, u drugom procesu protiv njega od pada vlade 2019. godine zbog skandala u čijem je središtu bio.

Štrahe je u tom procesu bio optužen da je biznismenu Zigfridu Štiglicu (Siegfried Stieglitz) obezbedio mesto u nadzornom odboru državne kompanije Asfinag, koja upravlja austrijskim autoputevima, u zamenu za donacije organizaciji bliskoj krajnje desnoj Slobodarskoj partiji Austrije (FPO), koju je vodio bivši vicekancelar.

Sud u Beču je danas oslobodio je i Štrahea i Štiglica, navodeći kao razlog nedovoljne dokaze, javila je agencija APA.

Štrahe je posle presude rekao da je „zahvalan“ i da „oseća olakšanje što su lažne optužbe opovrgnute tokom suđenja“

Štrahe je bio ključna figura u „aferi Ibica“, koja je dovela do pada koalicione vlade FPO i konzervativne Austrijske narodne stranke (OVP) tadašnjeg kancelara Sebastijana Kurca (Sebastian Kurz).

Ta, prva Kurcova vlada pala je pošto se u maju 2019. pojavio video snimak sa španskog ostrva Ibica, na kojem se vidi kako Štrahe nudi navodnoj ruskoj preduzetnici usluge ako ona kupi deo austrijskog lista Kronen Cajtung i podrži njegovu partiju kroz taj medij.

Kurc je zbog snimka raskinuo koaliciju sa FPO, iz koje je Štrahe kasnije isključen.

Štrahe je prošle godine osuđen za korupciju, zbog pokušaja promene zakona u korist privatne bolnice u zamenu za donacije njegovoj bivšoj političkoj partiji. Štrahe je u tom procesu proglašen krivim za primanje mita od 12.000 evra i osuđen na uslovnu kaznu zatvora od 15 meseci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.