Bivši južnokorejski predsednik ponovo u zatvoru

SEUL – Odlukom južnokorejskog apelacionog suda, bivši južnokorejski predsednik, 78-godišnji Li Mjung Bak, koji je nakon prvostepene presude pušten uz kauciju, izrečena je danas nova, duža kazna od 17 godina zatvora.

Li je osuđen po više tačaka optužnice – zbog podmićivanja, pronevere i drugih kriminalnih aktivnosti.

Viši sud u Seulu je presudio da Li mora da isplati 13 milijardi vona (oko 10,9 miliona dolara) na ime kazni i sudskih troškova, kao i dodatnih 5,78 milijardi vona (oko 4,6 miliona dolara) za štetu nastalu u kriminalnim aktivnostima koje je počinio dok je obavljao predsednikčku funkciju od 2008. do 2013. godine, ali i pre toga, kada je bio predsednički kandidat za izbore 2007. godine na kojima je trijumfovao.

AP prenosi da je Lijev advokatski tim najavio žalbu na presudu apelacionog suda.

Bivši južnokorejski predsednik je u postupku negirao sve optužbe i žalio se apelacionom sudu na prvostepenu presudu donetu 2018. godine kojom je proglašen krivim za podmićivanje, proneveru i druga krivična dela koja su mu stavljana na teret, i osuđen na 15 godina zatvora.

U martu prošle godine, Li je pušten kući uz kauciju od milijardu vona (oko 840.000 dolara), pod striktnim uslovima kućnog pritvora koji uključuju zabranu svih kontakta i komunikacije osim s porodicom i svojim advokatskim timom.

Među ključnim optužbama je ona za primanje mita u vrednosti od više miliona američkih dolara od Samsunga i drugih kompanija, kao i nenamensko trošenje fondova južnokorejske obaveštajne službe.

Sud je prihvatio navode tužilaštva da je Li proneverio oko 30 miliona dolara sa računa kompanije za prozvodnju auto delova koja je bila u njegovom vlasništvu.

Pre nego što je postao predsednik Južne Koreje, Li je bio predsednik Upravnog odbora kompanije Hjundai i gradonačelnik Seula.

Njegovom izbornom pobedom okončana je decenija vladavine liberalne garniture koju je obeležilo približavanje sa Severnom Korejom.

Pobeda Lija reflektovala je nadu Južnokorejaca da će on uspeti da oporavi posustalu ekonomiju, ali je u realnosti njegov mandat bio obeležen političkim i korupcionaškim skandalima i pogoršanjem odnosa sa Severnom Korejom koje je eskaliralo napadom na vojni brod kod jednog pograničnog ostrva 2010. godine, u kojem je poginulo 50 vojnika Južne Koreje.

Posle Lija, kormilo države preuzela je konzervativna Park Geun-hje, koja i sama osuđena na zatvorsku kaznu, takođe zbog korupcijskog skandala zbog kojeg je, nakon masovnih protesta, opozvana sa predsedničke funkcije 2017. godine.

Park Geun-hje nije zatražila da joj sud odredi kauciju za privremeno puštanje iz zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.