U trendu

Bivsi predsednik Kostarike ide u drugi krug izbora

SAN HOSE – Bivši predsednik Kostarike Hose Marija Figeres osvojio je najveći broj glasova u prvom krugu jučerašnjih predsedničkih izbora u toj zemlji, dok je odmah iza njega bivši ministar finansija Rodrigo Čaves.

Na osnovu preliminarnog prebrojavanja glasova, Figeres je osvojio 27,3 odsto glasova na osnovu rezultata sa skoro tri četvrtine biračkih mesta, a ekonomista Čaves je izbio na drugo mesto sa ukupno 16,6 odsto osvojenih glasova, prenosi agencija Rojters.

Čaves, bivši zvaničnik Svetske banke, prethodno je bio rangiran kao četvrti u nedavnim istraživanjima javnog mnjenja.

Fabrisio Alvarado iz “Nove republičke partije” i drugoplasirani na izborima u toj centralnoameričkoj zemlji 2018. godine, izbio je na treću poziciju, sakupivši podršku od 15,2 odsto.

Da bi pobedio u prvom krugu, kandidat je morao da dobije više od 40 odsto glasova.

Dva vodeća kandidata suočiće se u drugom krugu koji je planiran za 3. april, navodi Rojters, i podseća da se u prvom krugu nadmetalo ukupno 25 kandidata.

Figeres, koji je vladao od 1994. do 1998. godine pod centrističkom Partijom nacionalnog oslobođenja, bio je blagi favorit za ulazak u prvi krug, prema istraživanjima javnog mnjenja.

Građani Kostarike su poručili da žele da se njihov sledeći lider bori protiv korupcije i visoke stope nezaposlenosti tokom svog četvorogodišnjeg mandata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.