U trendu

Bivsi sef diplomatije Logar kandidovace se za predsednika

LJUBLJANA – Bivši ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar najavio je danas da će se kandidovati za predsednika na jesenjim izborima, za šta ima podršku svoje stranke, opozicionih Demokrata (SDS).

„Nakon pažljivog razmatranja, nakon razgovora sa ljudima koje poštujem, odlučio sam da se kandidujem za predsednika Republike. Prikupiću potpise građana, a imam i podršku stranke SDS“, rekao je Logar, prenela je STA.

On je drugi kandidat koji je ušao u predsedničku trku uz podršku političke stranke nakon što se Marta Kos, potpredsednica vladajućeg Pokreta Sloboda, pridružila listi kandidata koja se sve više širi.

U aktuelnoj situaciji, obeleženoj brojnim izazovima kao što su bezbednosne pretnje i kriza troškova života, Logar smatra da je mesto predsednika najvažnije mesto koje može da pomogne u predstavljanju i objedinjavanju različitih stavova i unese konsenzus i jedinstvo u političku arenu.

Slovenačko društvo je, nažalost, veoma podeljeno, a predstojeći izazovi zahtevaju saradnju svih zainteresovanih strana, rekao je on, napominjući da će, ukoliko bude izabran, tražiti saradnju i konsenzus i sazivati redovne mesečne sastanke visokih zvaničnika.

Logar je rekao da je vreme da Slovenija napravi politički iskorak i izabere predsednika koji dolazi iz desnice, što se nije dogodilo preko 30 godina.

On je istakao svoje prednosti – otvorenost za različite poglede i pripadnosti mlađoj generaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.