U trendu

Bivši zvaničnik FBI optužen za saradnju s Deripaskom i kršenje sankcija Rusiji

NJUJORK – Bivši visoki zvaničnik američke kriminalno-istražne i obaveštajne agencija (FBI) Čarls Mekgonigal optužen je da je prekršio sankcije Sjedinjenih Američkih Država prema Rusiji, tako što je primao tajne uplate od oligarha Olega Deripaske, rekao je danas tužilac.

Mekgonigal, koji je vodio kontraobaveštajno odeljenje FBI u Njujorku pre nego što je otišao u penziju 2018. godine, uhapšen je u subotu, preneo je Rojters.

Prema federalnim tužiocima na Menhetnu, bivši visoki zvaničnik FBI tereti se da je u ime Deripaske poveo istragu protiv rivalskog oligarha u zamenu za tajne uplate od Deripaske, čime je prekršio američke sankcije Rusiji.

Očekuje se da će se Mekgonigal kasnije danas pojaviti pred saveznim sudom na Menhetnu zajedno sa Sergejem Šestakovim, bivšim sovjetskim diplomatom koji je kasnije postao američki državljanin i takođe je optužen u tom slučaju.

Tužioci su rekli da je Mekgonigal (54) takođe radio u Deripaskino ime 2019. u neuspelom pokušaju da ospori sankcije koje su protiv njega podignute.

Deripaska je osnivač ruske aluminijumske kompanije Rusal i bio je među dvadesetak ruskih oligarha i vladinih zvaničnika stavljenih na crnu listu Vašingtona 2018. godine, što je bila reakcija na navodno mešanje Rusije u američke izbore 2016. godine.

Kremlj i Deripaska su negirali umešanost u američke predsedničke izbore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar