U trendu

Blaščak: Poljska će prihvatiti raspoređivanje PVO sistema Patriot

VARŠAVA – Poljski ministar odbrane najavio je danas da će će njegova zemlja prihvatiti predlog Nemačke da se u Poljskoj postavi protivazdušni raketni sistem Patriot.

Nemačka je dala ovu ponudu Poljskoj nakon što je jedna zalutala raketa pala na teritoriju Poljske blizu granice sa Ukrajinom i usmrtila dva Poljaka, podseća se u izveštaju AP.

Poljska i NATO su se saglasili da je na Poljsku pala ukrajinska raketa koja je promašila cilj tokom dejstvovanja ukrajinske PVO protiv ruskog raketnog napada 15. novembra.

Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak u prvi mah je izjavio da je nemačku ponudu dočekao sa „zadovoljstvom“, međutim lider moćne poljske vladajuće stranke Jaroslav Kačinski kasnije je rekao da bi sistem Patriot trebalo da bude postavljen u Ukrajini, što su i Blaščak, ali i drugi poljski zvaničnici prihvatili.

Blaščak je danas napisao na Tviteru da mu je žao što Nemačka nije želela da postavi sistem Patriot u Ukrajinu.

„Bio sam razočaran. Postavljanje Patriota u zapadnoj Ukrajini povećalo bi bezbednost Poljaka i Ukrajinaca“, napisao je poljski ministar odbrane.

Ipak, on je potvrdio da dve strane nastavljaju „dogovore o postavljanju PVO sistema u Poljskoj“ i njihovim povezivanjem sa poljskim komandnim sistemom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar