U trendu

Bler: Apelujem na lidera DUP Donaldsona da pokaže političko liderstvo

LONDON – Bivši premijer Velike Britanije Toni Bler apelovao je na predsednika Demokratske unionističke partije (DUP) Džefrija Donaldsona da pokaže „političko liderstvo“, da vrati njegovu partiju u Stormont (parlament Severne Irske) i učestvuje u vlasti.

Bler je u razgvoru za Vestminsterski insajder podkast „Politika“, rekao da je odluka o povratku u vlast i deljenje odluka sa Šin Fejnom kao „test“ za Donaldsona, ali i da veruje da šef DUP-a može da pokaže liderstvo koje se od njega zahteva.

U specijalnoj epizodi povodom 25. godišnjice Sporazuma na Veliki petak, koji je doneo mir Severnoj Irskoj nakon decenija sukoba, Bler je rekao da postoje lekcije za današnje lidere Stormonta koje treba da nauče iz pregovora iz 1998. godine.

„Postoji lekcija, a ta lekcija je biti odgovoran kao politički lider. Na kraju, politika napreduje samo kada lideri vode, a to znači ubediti vašu podršku u nešto u šta oni ne žele da budu ubeđeni“, rekao je Bler.

Donaldson i DUP su dosad odbijali predlog premijera Rišija Sunaka da ažuriraju i poboljšaju Severnoirski protokol, koji je odredio post-Bregzit trgovinske arandžmane u Severnoj Irskoj.

DUP je napustio vlast u Stormontu u znak protesta za originalan sporazum o protokolu, koji reguliše status Severne Irske sa Evropskom unijom.

Prema protokolu, Belfast je ostao u jedinstvenom evropskom tržištu nakon izlaska Britanije iz EU, i može da obezbeđuje carinsku kontrolu između Severne Irske i ostatka Velike Britanije.

„Da budem potpuno iskren o tome, Severnoirski protokol je najbolji koji ćete da dobijete. A treba vam da vratite stabilnost u Severnu Irsku, da zaštitite uniju“, dodao je Bler.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.