U trendu

Blinken: Američki diplomatski konvoj napadnut u Sudanu

Državni sekretar SAD Entoni Blinken saopštio je danas da je američki diplomatski konvoj napadnut u Sudanu, i osudio ono što je nazvao neselektivnim vojnim operacijama.

Blinken je saopštio da veruje da su napad juče izveli vojnici povezani sa paravojnom grupom Snage za brzu podršku (RSF) i dodao da su diplomate iz konvoja sada na bezbednom.

Sudanska vojska je saopštila da se napad dogodio u nemirnom sudanskom regionu Darfur.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel objavio je juče da je ambasador Evropske unije u Sudanu napadnut u svojoj rezidenciji u Kartumu gde četvrti dan traju borbe vojske i paravojne RSF.

Prema podacima UN, više od 185 osoba je ubijeno, a više od 1.800 ranjeno od kada su u subotu počeli sukobi i borbe za vlast dvojice generala koji su komandovali državom od puča 2021. godine.

Obe strane u ovom sukobu, u kome se koriste artiljerija i avijacija, tvrde da ostvaruju napredak.

Visoke diplomate pozvale su dvojicu rivalskih generala, načelnika oružanih snaga generala Abdel-Fataha Burhana i lidera RSF-a generala Mohameda Hamdana Dagala, da zaustave borbe.

Borbe su nastavljene i jutros oko glavnih baza obe strane i kod strateških vladinih zgrada, koje se sve nalaze u stambenim područjima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar