U trendu

Blinken: Kina pažljivo prati kako svet reaguje na rat u Ukrajini

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da Kina veoma pažljivo prati kako Vašington i svet reaguju na rusku invaziju na Ukrajinu, čiji se uticaj, kako je naveo, oseća u Aziji.

Govoreći nakon posete kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi, Blinken je naglasio da bi, ako bi Rusiji bilo dozvoljeno da nekažnjeno napada svog suseda, to „otvorilo Pandorinu kutiju za potencijalne agresore i dovelo do sukoba“, preneo je Rojters.

„Ulozi u Ukrajini prevazilaze Ukrajinu i mislim da imaju veliki uticaj na Aziju, na primer“, rekao je Blinken, napominjući da su Japan i Južna Koreja glavne pristalice Ukrajine u tom sukobu.

Sukob u Ukrajini doveo je do debata o tome kako će rat uticati na kinesko vojno sagledavanje situacije u vezi sa Tajvanom, samostalnu osrtvsku državu koju Peking vidi kao suverenu kinesku teritoriju.

„Mislim da ako Kina ovo posmatra, a oni to posmatraju veoma pažljivo – izvući će pouke o tome kako se svet okuplja ili ne, da bi se suprotstavio ovoj agresiji“, rekao je Blinken govoreći na pododboru Senata za aproprijacije .

Si i ruski predsednik Vladimir Putin pozdravili su se kao „dragi prijatelj“ kada su se sastali u Kremlju i razgovarali o predlozima Kine za rešenje ukrajinskog sukoba.

Blinken je rekao da je politička i materijalna podrška Kine Rusiji u suprotnosti sa interesima Vašingtona, ali je dodao da Vašington još nije video dokaze da Peking Moskvi pruža značajnijiu pomoć za sukob.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.