U trendu

Blinken: Kina razmatra da Rusiji pošalje oružje i municiju

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da Kina razmatra da Rusiji pošalje oružje i municiju za rat u Ukrajini.

On je naveo da kineske kompanije već pružaju izvesnu podršku Rusiji, dok nove informacije sugerišu da bi Peking mogao da pošalje i oružje, prenosi Bi-Bi-Si.

„Takva eksalacija bi značiila ozbiljne posledice za Kinu“, rekao je Blinken.

Kako navodi britanski javni servis, kineski predsednik Si Đinping nastoji da ostane neutralan u sukobu, pozvao je na mir, a kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da neće prihvatiti „upiranje prstom“ od strane SAD u vezi sa njenim odnosima sa Rusijom.

Blinken je tokom sastanka sa direktorom Centralnog komiteta za spoljne poslove Komunističke partije Kine Vang Jiem „izrazio duboku zabrinutost“ zbog „mogućnosti da Kina pruži smrtonosnu matreijalnu podršku“ Rusiji.

On nije precizirao koje konkretno informacije su SAD pribavile o navodnim kineskim planovima.

Kako navodi Bi-Bi-Si, odnosi između Vašingtona i Pekinga već su bili loši nakon što su SAD početkom februara oborile navodni kineski špijunski balon.

Blinken je dodao da su SAD zabrinute zbog toga što Kina pomaže Rusiji da izbegne sankcije Zapada koje imaju za cilj da oslabe rusku ekonomiju, jer trgovina Kine sa Rusijom raste, a Kina je i jedno od najvećih tržišta ruske nafte, gasa i uglja.

Vang Ji je ocenio da u sukobu Rusije i Ukrajine Kina nije „ni stajala skrštenih ruku niti dolivala ulje na vatru“.

On je dodao da će Kina objaviti dokument koji izlaže njen stav o rešavanju sukoba, a u kojem će sigurno stajati da se mora poštovati teritorijalni integritet svih zemalja, rekao je on.

„Predlažem da svi počnu mirno da razmišljaju, posebno naši prijatelji u Evropi, o tome šta možemo da učinimo da zaustavimo ovaj rat“, rekao je Vang.

On je dodao da postoje „neke snage koje naizgled ne žele da pregovori uspeju, ili da se rat uskoro završi“, ali nije precizirao na koga misli, prenosi Bi-Bi-Si

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.