U trendu

Blinken: Malo razloga za optimizam oko ozivljavanja sporazuma

BEČ – SAD su danas saopštile da imaju malo razloga za optimizam u vezi sa oživljavanjem iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. i da će se za dan ili uskoro znati da li će Iran pregovarati u dobroj nameri, dok Teheran iznosi nove predloge.

„Mislim da ćemo u bliskoj budućnosti, narednog dana ili veoma brzo, biti u poziciji da procenimo da li Iran zaista namerava da se angažuje u dobroj nameri“, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken novinarima u Stokholmu, preneo je Rojters.

„Moram da vam kažem, nedavni potezi, nedavna retorika, ne daju nam mnogo razloga za… optimizam. Ali, iako je veoma kasno, još nije kasno da Iran preokrene kurs i angažuje se smisleno“, dodao je on.

Iran je evropskim silama koje posreduju između američkih i iranskih zvaničnika dao nacrte o ukidanju sankcija i nuklearnim obavezama, rekao je danas najviši iranski nuklearni pregovarač Ali Bageri Kani.

On je to rekao tokom četvrtog dana indirektnih pregovora u Beču između Irana i SAD o potpunom vraćanju obe zemlje u sporazum, prema kome će Iran ograničiti svoj nuklearni program, a zauzvrat će joj biti ukinute sankcije SAD, Evropske unije i UN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar