Blinken ministrima EU ponovio da SAD žele da rade na stabilizaciji Zapadnog Balkana

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Anthony), koji je učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslova EU, pokazao je interesovanje za evropsko susedstvo, a posebno je rekao da su SAD spremne da rade i na stabilizaciji Zapadnog Balkana, piše danas briselski Politiko.

Pozivajući se na diplomatske izvore, portal navodi da već sama činjenica da je Blinken tako brzo pristao da učestvuje na jučerašnjem sastanku Saveta za spoljne poslove predstavlja dobar znak. To što je ostao i odslušao svih 27 ministara još je jedan znak, barem njegovog strpljenja, dodaje se.

Pozivajući se na saopštenje američkog Stejt departmenta Politiko navodi da je na sastanku bilo reči o „zajedničkom odgovoru na goruća globalna pitanja, uključujući kovid-19, Iran, Kinu i klimatske promene, a sekretar je, kako se dodaje, pozdravio odluku EU da nametne sankcije Rusiji pod režimom snakcija zbog ljudskih prava, kao odgovor na akcije preduzete protiv Alekseja Navaljnog i njegovih pristalica“.

SAD pripremaju vlastiti odgovor na zatvaranje i trovanje ruskog opozicionara, a očekuje se da će se narednih nedelja ordinirati oko sankcija s Evropom, navodi se.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.