U trendu

Blinken: Moguća kontraofanziva Ukrajine u narednim nedeljama

PARIZ – Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je moguću kontraofanzivu Ukrajine u narednim nedeljama.

Blinken je u intervjuu za francuski list „Vest-Frans“ (Ouest-France) ove sedmice izneo mišljenje da za brojne prijatelje i partnere Ukrajine u svetu, uključujući SAD, postoje dva cilja u Ukrajini.

„Prvi cilj je da učinimo sve što je moguće da pomognemo Ukrajini da povrati teritorije koje je Rusija zauzela, uključujući kontraofanzivom, koja se očekuje narednih sedmica“, rekao je Blinken.

Prema njegovim rečima, drugi cilj je da se pomogne Ukrajini da „izgradi svoje srednjoročne i dugoročne kapacitete radi odvraćanja svake agresije“ i da se „sama brani ako se, ipak, dogodi nova agresija“.

Američki državni sekretar rekao je da sve dok Rusija ne promeni pravac, SAD i saveznici moraju „održati pritisak bez presedana, koji su brojne zemlje započele protiv Rusije sankcijama i kontrolom izvoza“.

Na pitanje da li SAD nameravaju da podrže Kijev u njegovoj želji da se silom bori za zauzimanje Krima i Donbasa, američki državni sekretar je odgovorio da je odgovornost za takvu odluku na Ukrajini, a da SAD, zajedno s mnogim drugim zemljama, podržavaju Ukrajinu u njenim naporima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar